Waterdichtheid horloges

Bij de waterdichtheid van horloges zie je vaak staan, 3 ATM of 30M. Benieuwd waar dit eigenlijk precies voor staat, lees dan verder.

Als eerste is het belangrijk om te weten dat de waterdichtheid van horloges afhankelijk is van een aantal factoren. Deze factoren zijn: de constructie van de kast van het horloge,  de afdichting van het glas, de achterdeksel, de kroon (bijzet-/opwindknop) en/of drukknopen en de conditie van de verschillende rubbers en pakkingen die alle openingen van de kast moeten afdichten.

Gradaties

Betekenis

3 ATM of 30 meter

Bestand tegen regen en opspattend water

5 ATM of 50 meter

Geschikt om mee te douchen of te zwemmen aan de oppervlakte van het water

10 ATM of 100 meter

Geschikt voor de meeste vormen van watersport zoals snorkelen

20 ATM of 200 meter

Geschikt voor alle vormen van watersport en duiken tot 40 meter

100 ATM of 1000 meter

Geschikt voor diepzeeduiken

 

Overige tips

  • Plotselinge temperatuurverschillen hebben grote invloed op de waterdichtheid van de horloge. Daarom blijft het bij de gradaties 3 atm, 5 atm en 10 atm toch oppassen.
  • Door plotselinge afkoeling kan ook condensvorming optreden onder het glas. Als er sprake is van “dikke druppels” onder het glas dan is het belangrijk het uurwerk zo snel mogelijk droog te maken om roestvorming te voorkomen.
  • Horloges kunnen niet tegen heet water. Hierdoor kunnen onderdelen vervormen of kan het uurwerk beschadigd raken. Let dus op met naar de sauna gaan.